Cica portré
top of page
  • Szerző képeAdrienn Péter

Cica portré


Cica portré - Hogyan készítsd el a tökéletes macska fotót?


Szeretnék veletek megosztani néhány képet egy nagyon édes cica, Lucky portré fotózásáról. Régóta dédelgetett vágyam volt, hogy egy cicáról portrét készíthessek, és végre eljött az én időm. Lucky először félénk volt, de aztán hirtelen nagyon profin viselkedett a kamerák előtt! Nem is gondoltam volna, hogy ilyen ügyes kis modell lehet, de szerintem a képek magukért beszélnek! Annyira cuki és kis huncut volt, az egyik képen még rám is kacsintott! Lucky cica gazdija is nagyon kedves volt, és kölcsönkérhettem a cicát, hogy készüljön rólam és a cicusról is pár kép. Lucky bundája olyan puha és selymes volt, hogy nem győztem simogatni! Azóta is gyakran visszanézem a képeket, és minden alkalommal mosolyt csalnak az arcomra. Nagyon hálás vagyok, hogy részem lehetett ebben az élményben, és remélem, hogy ti is szeretitek az általam készített képeket. :) Az alábbiakban pedig szeretnék megosztani veletek néhány tippet a macskák fotózásával kapcsolatosan, amelyek segíthetnek akár abban is, hogy otthoni körülmények között hogyan lehet a macskákat vagy egyéb kis állatokat fotózni.

Először is, elengedhetetlen, hogy megfelelő felszereléssel rendelkezz. Egy jó minőségű fényképezőgép és lencse elengedhetetlen, valamint használj megfelelő megvilágítást.

Mielőtt elkezdenéd a fotózást, először is meg kell ismerkedned a macskákkal. Minden macska egyedi, és más és más módon reagál a környezetére. Figyeld meg, hogy milyen dolgok érdeklik őket, és próbáld meg felhívni a figyelmüket ezekre a dolgokra.


Alapvetően fontos, hogy a macskád kényelmesen érezze magát. Próbálj meg olyan játékokat vagy csemegéket hozni, amikkel motiválni tudod őket, hogy aktívan részt vegyenek a fotózáson. Figyelj oda az őket körülvevő környezetre is. A stúdió fénye és hangja, a kiegészítők és a hátterek mind befolyásolhatják a macska hangulatát, ezért érdemes előre tervezni a fotózást.


Az egyik trükk, amit érdemes kipróbálni, hogy a kedvenced számára vonzó játékot helyezel el az objektív közelében vagy valaki szórakoztatja, így magától néz majd az objektívbe. Az így készült képek természetesebbnek tűnhetnek, mint ha az állatot különböző pózokba próbáljuk állítani.


A legfontosabb tanácsom azonban az, hogy türelmes legyél a macskával. A fotózás ideje alatt engedd, hogy ő irányítsa az eseményeket, és ne erőltess semmit. A macskák ragaszkodnak a saját ritmusukhoz, és a legjobb eredmények akkor érhetők el, ha engeded, hogy ők irányítsanak. Figyeld meg a reakcióikat és a mozdulataikat, és próbáld meg azokat megörökíteni a fotóidon. Ne feledd, a macskák általában szeszélyes állatok, így rugalmasságra is szükséged lehet a fotózás során.


Ha megvan a megfelelő pillanat, készítsd el a fotókat. Ne aggódj, ha először nem sikerül, próbálkozz tovább, amíg nem sikerül a kívánt eredmény. Javasolom a sorozatfelvétel készítését. Használj különböző beállításokat, hogy különböző hatásokat érj el. Például, használj kis mélységélességet, hogy a macska kiemelkedjen a háttérből, vagy használj rövidebb záridőt, hogy a képen kimerevítsd a mozgó macskákat.


A világítást tekintve lényeges szempont, hogy a fotózás során ne használjunk villanófényt, vakut, vagy bármilyen más zavaró tényezőt. Ezek ugyanis csak megijeszthetik/idegesíthetik a macskát. Érdemes inkább természetes fényben fotózni (beltéri helyszín esetén egy nagy ablak mellett, szórt fényben), és megfelelően beállítani az expozíciót. Ha szükséges plusz fényforrás, akkor villanófény, vaku helyett folytonos fényforrásokat használjunk, például állandó fényű led lámpákat.

Összességében tehát, ha szeretnéd a legjobb eredményeket elérni a macskák fotózásakor, először is biztosítsd, hogy a cica kényelmesen érezze magát, és figyelj a környezetre is. Használj trükköket, amelyek vonzóbbá tehetik a képeket, és engedd, hogy a macskád irányítsa az eseményeket. Jó szórakozást és sok sikert kívánok a fotózáshoz! :)






Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page